Inleiding
Via de examencommissie basisonderwijs kunt u het getuigschrift basisonderwijs behalen. Het getuigschift basisonderwijs heeft u nodig om bv. toegang te verkrijgen tot het secundair onderwijs.
De examencommissie organiseert jaarlijks één keer examens. De Vlaamse regering duidt de scholen aan die fungeren als centrale examenscholen. Dit zijn de examenscholen. De Vlaamse onderwijsinspectie houdt toezicht op de organisatie en het verloop van de examens.
De examenscholen geven geen lessen. Voor de leerstof van de examens baseren zij zich op de eindtermen van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming alsook op de leerplannen van hun onderwijsnet of onderwijskoepel.
Als centrale examenschool heten wij u van harte welkom in Peer. De organisatie van deze examenschool wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Scholengroep Xpert.
U vindt alle informatie over huisonderwijs en de examencommissie via onderstaande link: klik hier
Procedure
Op het einde van het schooljaar beslist de klassenraad van een school autonoom of de leerlingen al dan niet de minimumdoelen hebben behaald om over te kunnen gaan naar het eerste jaar van het middelbaar onderwijs. Bij het nemen van deze beslissing houdt de klassenraad rekening met zowel het proces als de prestaties van haar leerlingen.
Doordat uw kind deelneemt aan de examens via de examencommissie basisonderwijs kunnen wij als examenschool geen uitspraak doen over het proces aangezien wij het leerproces van uw kind niet hebben kunnen opvolgen.
Als examenschool kunnen wij enkel de prestaties van uw kind hierdoor in rekening brengen. Bij het meten van de prestaties zijn de eindtermen de maatstaf.
Meer inlichting over deze eindtermen kan u hier vinden: onderwijsdoelen.be
Het getuigschrift basisonderwijs wordt uitgereikt indien uw kind aan alle proeven heeft deelgenomen en voor elk van de volgende leergebieden minimum 50% behaalt.
-
Nederlands
-
Frans
-
Wiskunde
-
Mens en maatschappij/ wetenschappen en techniek
-
Lichamelijke opvoeding
-
Muzische vorming
Indien uw kind niet geslaagd is, zullen wij toelichten waarom uw kind het getuigschrift niet behaalt in een oudergesprek op aanvraag.
Iedere leerling ontvangt een schriftelijk rapport met feedback.
De leerlingen die geslaagd zijn ontvangen tevens het getuigschrift basisonderwijs.
Inhoud examen
Nederlands, Wiskunde, Mens en maatschappij/wetenschappen en techniek
Voor bovenstaande vakken zullen de OVSG toetsen schriftelijk afgenomen worden. De OVSG-toets is een door de overheid gevalideerde toets. De toets is methode-onafhankelijk. Elk jaar opnieuw worden nieuwe toetsen ontwikkeld rond een centraal thema.
Frans
Voor het vak Frans wordt zowel een mondeling (spreekoefening) als een schriftelijk examen afgenomen.
Lichamelijke opvoeding
Elke deelnemer legt een parcours af met verschillende praktische proeven. De verplaatsing naar de gemeentelijke sporthal wordt gedaan met de fiets. Deze verplaatsing zal tevens gequoteerd worden als "fietsvaardigheid". Bijkomend wordt een zwembrevet (van een erkende instantie) gevraagd om aan te tonen dat de leerling zich doelmatig kan voortbewegen in het diepe water.
Muzische vorming
Elke deelnemer maakt een digitale presentatie waarbij hij/zij op een geloofwaardige wijze kan aantonen in hoeverre hij/zij tijdens het onderwijs heeft gewerkt aan de eindtermen muzische vorming (beeld, muziek, drama, dans en beweging) en eventuele sportactiviteiten. Ook didactische uitstappen (bezoek aan museum, kasteel, ...) en vrijetijdsbestedingen (muziekles, sport, ...) mogen hieraan toegevoegd worden. De presentatie op zich telt tevens als praktische proef voor ICT. Maak dus gebruik van een digitale presentatie, video, stop-motion film, ... De presentatie ervan wordt binnen het leergebied Taal/Nederlands gequoteerd als spreekoefening. De tijdsduur is max. 15 minuten.
Het portfolio muzische vorming dient vooraf samen met het zwembrevet bezorgd te worden: vóór 11-06-2025
Indien de documenten na deze datum ingeleverd worden, zal de uw kind de toegang tot de examencommissie geweigerd worden.
Het examenrooster
Dit zijn de dagen waarop de examens worden afgenomen in juni 2025
Maandag 16/06/2025, dinsdag 17/06/2025 en woensdag 18/06/2025
8u30 tot 10u10
OVSG-proef
10u10 tot 10u25
pauze
10u25 tot 12u00*
OVSG-proef
* Indien de kinderen voor 12u klaar zijn, wordt u gecontacteerd door de school om uw kind op te halen.
Donderdag 19/06/2025
8u30 tot 10u10
Proef: Lichamelijke opvoeding & fietsproef
10u10 tot 10u25
Pauze
10u25 tot 12u30
Proef: Presentatie portfolio muzische vorming
Proef: Mondelinge taalvaardigheid Frans
14u30
Proclamatie voor de geslaagden
Inschrijvingen
Zowel de inschrijving als de deelname is gratis.
Inschrijving
vanaf 1 okt. 2024
tem. 31 jan. 2025
Let op:
Na het verkrijgen van uw ticket ter bevestiging van de inschrijving, ontvangt u een bevestigingsmail met een link om de benodigde informatie in te vullen en de documenten uiterlijk 31 mei 2025 te uploaden. Deze informatie en documenten zijn essentieel voor de afronding van uw inschrijving.
Indien de gevraagde documenten niet tijdig worden aangeleverd, zijn wij helaas genoodzaakt uw deelname aan de examenschool te annuleren.
Special needs:
Speciale ondersteuning in functie van leerstoornissen moeten gestaafd worden met een attest geschreven door een houder van een RIZIV-nummer of een CLB. Dit attest moet digitaal toegevoegd worden tijdens de online inschrijving. De in het attest omschreven middelen ter ondersteuning moeten door de leerling zelf voorzien en gehanteerd worden.
Aanmelding:
De leerling/deelnemer moet aan alle proeven deelnemen en biedt zich 15 minuten voor aanvang van de proeven aan op de examenlocatie en moet zich duidelijk kunnen identificeren aan de hand van een officieel document.
Materiaal mee te brengen
Dit heb je nodig:
-
fiets, fietshelm en fluovestje (op de dag van de fietsproef)
-
woordenboek Nederlands (geen Frans woordenboek)
-
zakrekenmachine
-
geodriehoek
-
meetlat 30 cm
-
potlood, gom en slijper
-
kleurpotloden
-
balpen (blauw, groen en zwart)
-
sportieve kledij aandoen op de dag van de proef lichamelijke opvoeding
-
markeerstift
-
passer
-
leesboek, smartgame, tekengerief, puzzelboekje, ... om zich in stilte bezig te houden wanneer uw kind eerder klaar is met de test. GSM en andere elektronica zijn niet toegelaten.
Locatie
De locatie waar de examens worden afgenomen is GO! Leefschool De Uitvlinder en Freinetschool 't Perenboompje (Noordervest 33 te Peer).
U parkeert de wagen het best op de parking van Alvo Supermarkt (De Bogaerd 3 te Peer).
Bovengronds dient u een parkeerschijf te leggen, ondergronds is dit niet nodig.
De proeven lichamelijke opvoeding worden afgenomen in de gemeentelijke sporthal De Deuster (Deusterstraat 74 te Peer)
Q&A
-
Kan mijn kind op voorhand de examenlocatie al eens verkennen?
Het is niet mogelijk om de examenlocatie op voorhand reeds te verkennen. We starten de eerste dag wel met een ontvangst waarbij de leerlingen zich voorstellen in het bijzijn van hun ouders.
-
Mogen de ouders mee in het examenlokaal?
De ouders gaan enkel de eerste dag mee binnen tot in het examenlokaal. De andere examendagen wachten de ouders onder het afdak en gaan de leerlingen zelf naar het examenlokaal
-
Mag ik als ouder mee fietsen naar de sportlocatie?
Je mag als ouders mee fietsen naar de sporthal. Je bent op dat moment een groepsbegeleider en waakt dan mee over de veiligheid van de volledige groep en niet enkel van je eigen kind. Je draagt een fluovest.
-
Worden de examens afgenomen in vast lokaal en een vaste begeleider?
De examens gaan door in een vast lokaal met een vaste begeleider voor de praktische proeven. De proeven lichamelijk opvoeding en de mondelinge proeven worden afgenomen door verschillende lesgevers.
-
Ontvang ik nog een brief met praktische richtlijnen?
Twee weken voor aanvang van het examen ontvangen alle ouders, via het opgegeven mailadres, nog een brief met de praktische richtlijnen over de afname van de proeven. In die brief wordt ook opgenomen welk praktisch examen, op welke dag zal afgenomen worden. bv. maandag meetkunde en getallenkennis enz...
-
Worden er herexamens afgenomen?
Er worden geen herexamens georganiseerd.
-
Zitten de leerlingen van de examencommissie samen met de leerlingen van de eigenlijke school?
De leerlingen van de examencommissie zitten in een apart lokaal, gescheiden van de leerlingen van de school. Ook nemen zij hun pauzes op een ander moment dan de reguliere leerlingen van de school.